Paras loppusiivous ohje on - pidä työmaa koko remontin ajan mahdollisimman siistinä.

Yleisesti meidän käytetyin loppusiivous ohje asiakkaalle on se, että lopullinen siivous olisi hyvä tehdä vasta sitten kun remontti tai rakentaminen on saatu täysin valmiiksi. Asiakkaalla on usein tiukat aikataulun asunnon valmistumisen ja sisään muuton suhteen. Siivoukseen olisi hyvä varata ainakin kaksi päivää, vaikka siivous menisi yhdessä päivässä tai muutamassa tunnissa. Toisena päivänä siivouskohde olisi hyvä käydä tarkastamassa mahdollisten laskeumapölyjen varalta ja tehdä tarvittaessa lisäsiivous. Tämä unohtuu yllättävän usein ja johtaa ongelmiin siivouksen suhteen.

Usein jopa hyvin tehdyn loppusiivouksen jälkeen huoneilmaan jää remonttipölyä leijailemaan ja siitä se pikkuhiljaa laskeutuu vaakapinnoille, näyttäen että pintoja ei olisi pyyhitty lainkaan tai että loppusiivous olisi tehty huolimattomasti.

Remontin aikana on kuitenkin hyvä muistaa säännöllinen siivous ja pitää työmaa mahdollisimman pölyttömänä. Myös sisäilmanpuhdistimen käyttö loppusiivouksen aikana saattaa vähentää huomattavasti sisäilmaan jäävän pölynmäärää.

Loppusiivous Ohje
Seinien imurointi.

Puupölystä allergisia oireita

Kovat puulajit, kuten tammi ja pyökki, on luokiteltu syöpävaarallisiksi. Pehmeät puulajit, kuten koivu (suomalaiset puulajit), ärsyttävät hengitysteitä. Lämpökäsittelyssä puun rakenne on rikkoutunut ja pöly on hienojakoisempaa (sis. hartsihappoja) ärsyttäen hengitysteitä. Altistus puupölylle voi aiheuttaa sekä allergista että ei-allergista oireilua esim. silmien sidekalvotulehduksia, pitkittynyttä nuhaa ja yskää sekä astmaoireita.

Betonipöly vaarallinen emäksisyytensä vuoksi

Emäksisyytensä vuoksi betonipöly ärsyttää ihoa ja hengitysteitä. Se sisältää myös syöpävaarallista kvartsia, joka pitkäkestoisessa altistuksessa voi aiheuttaa pölykeuhkosairauden silikoosin. Kalkkipohjainen pöly aiheuttaa viihtyvyyshaittaa ja mahdollisesti ärsytysoireita silmissä, iholla, hengityselimissä sekä limakalvoilla. Pölymateriaalin pH:lla on merkitystä ärsyttävyyteen – mitä emäksisempi sen ärsyttävämpi. Pitkäaikainen ärsytys voi aiheuttaa allergiaa.

Loppusiivous ohje Helsinki
Katon imurointi.

Työvälineet loppusiivouksessa.

Remontista aiheutuvien pölyhaittojen siivouksessa on tärkeä käyttää oikeita, juuri siihen tarkoitettuja työvälineitä. Koti-imureiden betoni ja puupölyn kesto sekä suodatus on heikkoa. Usein ne vain puhaltavat pölyn takaisin huoneilmaan, tai hajoavat kesken työskentelyn. Käytämme loppusiivousurakoissa aina hepa suodattimilla varustettuja imureita. Katso loppusiivous ohje tai kysy lisää.

Tarvittaessa puhdistamme remonttisiivouksen aikana sisäilmaan jääviä pölyhiukkasia tehokkaalla sisäilmanpuhdistimella. Puhdistimen HEPA suodatin erottelee partikkelit 99.995 – prosenttisesti. Suosittelemme ilmanpuhdistimen käyttöä myös vähintään vuorokauden ajan siivouksen jälkeen, puhdistamaan sisäilmaa.

Loppusiivous ohjeet vantaalle
Ikkunoidenpesu

”HEPA suodattimien prosenttiluku kertoo, kuinka suuri osa tunkeutuvimmista hiukkasista pysähtyy suodattimeen. Käytössämme on H13 ja H14 suodattimia. H13 >= 99,95% H14 >= 99,995%”

Loppusiivouksen jälkeen työt jatkuvat viikkosiivouksella

Kun vihdoin rakentaminen tai remontointi on saatu valmiiksi ja kotiin on tehty huolellinen loppusiivous, on aika alkaa miettimään vakituista kotisiivousta tai suursiivousta. Uusi koti ja uudet hienot pinnat on hyvä pitää heti alusta asti siistinä ja puhtaana. Myös asunnon arvo säilyy parempana, kun siitä pidetään hyvä huoli.